Menu

Menu

Ułatwienia dostępu

Nawigacja

Treść

Galeria zdjęć

Banery

Informacja dla hodowców drobiu

W związku z niepokojącą sytuacją epidemiologiczną w Polsce i zwiększającą się liczbą ognisk wysoce zjadliwej grypy ptaków, Powiatowy Lekarz Weterynarii w Toruniu prosi hodowców drobiu przyzagrodowego o przestrzeganie określonych nakazów i zakazów. 

Wybrane nakazy i zakazy dla hodowców  drobiu przyzagrodowego na podstawie Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 20 grudnia 2016 r. w sprawie zarządzenia środków związanych z wystąpieniem wysoce zjadliwej grypy ptaków (Dz.U.2016 poz.2091).

ZAKAZY:

  1. Pojenie ptaków , drobiu utrzymywanych przez człowieka wodą ze zbiorników ,do których dostęp mają dzikie ptaki,
  2. Wnoszenia i wwożenia na teren gospodarstwa , w którym utrzymywany jest drób , zwłok dzikich ptaków lub tusz ptaków łownych,

NAKAZY:

  1. Odosobnienie drobiu i innych ptaków w gospodarstwie, w szczególności w zamkniętych obiektach budowlanych lub innych miejscach, w sposób uniemożliwiający kontakt z drobiem lub innymi ptakami utrzymywanymi w innych gospodarstwach oraz ograniczający ich kontakt z dzikimi ptakami.
  2. Zgłaszanie do Powiatowego Lekarza Weterynarii miejsc, w których jest utrzymywany drób lub inne ptaki, z wyłączeniem ptaków utrzymywanych stale w pomieszczeniach mieszkalnych.
  3. Utrzymywanie drobiu w sposób wykluczający dostęp do zbiorników wodnych , do których dostęp mają dzikie ptaki.
  4. Przechowywanie paszy dla ptaków w sposób zabezpieczający paszę i wodę przed dostępem dzikich ptaków oraz ich odchodami.
  5. Wyłożenie mat dezynfekcyjnych przed wyjściami i wejściami z budynków inwentarskich, w których jest utrzymywany drób – zapewnienie skutecznego działania środka dezynfekującego.
  6. Stosowanie odzieży ochronnej w budynkach w których utrzymywany jest drób –przeznaczonej tylko do użytku w danym budynku.
  7. Stosowanie higieny osobistej  osób obsługujących drób, mycie rąk przed wejściem do budynków inwentarskich.
  8. Czyszczenie i dezynfekowanie sprzętu do obsługi drobiu przed każdym ich użyciem.
  9. Powstrzymanie się przez osoby , które w ciągu 72 godz. uczestniczyły w polowaniach na ptaki łowne od wykonywania czynności związanych z obsługą drobiu.
  10. Dokonywanie codziennego przeglądu stad drobiu – spadek nieśności, spadek pobierania paszy.
  11. Posiadacz drobiu obowiązany jest zawiadomić  organ Inspekcji Weterynaryjnej  o zwiększonej śmiertelności drobiu, znaczącego spadku nieśności i pobierania paszy , objawów chorobowych jak duszności, objawy nerwowe, sinicy wybroczyn czy biegunki. 

24.01.20

drukuj (Informacja dla hodowców drobiu)

« wstecz

Banery

Stopka