Treść strony

Pasztet soczewicowy z żurawiną

Składniki (na małą keksówkę)

  • 200 gr suchej zielonej soczewicy
  • 100 gr suchej kaszy jaglanej
  • 100 ml oleju + do duszenia cebuli
  • 2 średnie cebule
  • 2 łyżki sosu sojowego (opcjonalnie)
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • ¾ łyżeczki majeranku
  • ½ łyżeczki cząbru
  • ¼ łyżeczki lubczyku suszonego
  • sól i czarny pieprz
  • ½ szkl. żurawiny (mogą to też być inne dodatki)

Wykonanie:

Soczewicę zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy ok. 20 min. na wolnym ogniu (pod koniec dodajemy 1 łyżeczkę soli). Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z zaleceniami na jej opakowaniu. Cebulę smażymy na oleju wraz z zielem angielskim i liśćmi laurowymi (wyjmujemy je przed dodaniem do całości). Przestudzoną soczewicę i kaszę blendujemy z pozostałymi składnikami. Dodajemy sporo pieprzu, a jeśli trzeba dosalamy. Na koniec dokładamy żurawinę i, mieszając łyżką, łączymy ją z masą. Przekładamy masę do foremki i pieczemy w temperaturze 180 ° ok. 60 min. Pasztet powinien się lekko zrumienić.

Przepis Marii Poskart - KGW „Kreatywna Dolina” z Młyńca Drugiego