Treść strony
Pasztet soczewicowy z żurawiną
Składniki (na małą keksówkę)
- 200 gr suchej zielonej soczewicy
- 100 gr suchej kaszy jaglanej
- 100 ml oleju + do duszenia cebuli
- 2 średnie cebule
- 2 łyżki sosu sojowego (opcjonalnie)
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- ¾ łyżeczki majeranku
- ½ łyżeczki cząbru
- ¼ łyżeczki lubczyku suszonego
- sól i czarny pieprz
- ½ szkl. żurawiny (mogą to też być inne dodatki)
Wykonanie:
Soczewicę zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy ok. 20 min. na wolnym ogniu (pod koniec dodajemy 1 łyżeczkę soli). Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z zaleceniami na jej opakowaniu. Cebulę smażymy na oleju wraz z zielem angielskim i liśćmi laurowymi (wyjmujemy je przed dodaniem do całości). Przestudzoną soczewicę i kaszę blendujemy z pozostałymi składnikami. Dodajemy sporo pieprzu, a jeśli trzeba dosalamy. Na koniec dokładamy żurawinę i, mieszając łyżką, łączymy ją z masą. Przekładamy masę do foremki i pieczemy w temperaturze 180 ° ok. 60 min. Pasztet powinien się lekko zrumienić.
Przepis Marii Poskart - KGW „Kreatywna Dolina” z Młyńca Drugiego